18.03.2021.

07:10

Foto:

Planeta

NATO AVIONI NAPRAVILI ZAMKU ZA RUSKI S-400 NA KRIMU! Jedan je krenuo ka ruskoj teritoriji, drugi čekao iznad Rumunije... Vojni eksperti otkrili šta se dogodilo!

Kako su objasnili vojni stručnjaci, ova provokacija imala je za cilj očitavanje radarskih frekvenci sistema S-400, prenosi Avia.pro.

Jedan od NATO aviona približio se krimskoj granici, dok je drugi specijalni avion koji je bio u vazdušnom prostoru Rumunije, u reonu Konstance, testirao rad radara sistema S-400. Sinhronizovana operacija NATO aviona imala je za cilj utvrđivanje frekvencijskog opsega radara S-400. 

Prema vojim ekspertima, NATO je postupio prilično lukavo, pokušavajući da isprovocira aktiviranje radara S-400. U trenutku kada se jedan avion približio Krimu, njega su "skenirali" svi ruski PVO sistemi koji su tamo bili raspoređeni, a njihovu aktivnost "skenirao" je drugi NATO avion koji je ostao u vazdušnom prostoru Rumunije, ali je bio u opsegu radara S-400.

"Nakon obrade informacija, NATO će možda odrediti opseg rada radara ruskih Trijumfa", primetio je neimenovani ekspert. 

Ali, prema rečima stručnjaka, takve informacije verovatno neće pomoći NATO-u, jedino što će im biti od koristi je moguće saznanje da li je S-400 trenutno uključen, ili ne.