18.03.2021.

18:22

Foto:

Planeta

SUHOJ I MIG SE SPAJAJU U JEDNU KOMPANIJU, AMERI SU SE OVOG PLAŠILI, A TO JE SAD SUROVA REALNOST! Moskva podiže lestvicu u borbenoj avijaciji!

Prema izveštajima medija, preduzeća će biti spojena u Korporativni centar za izgradnju aviona, koji će biti podređen "Tupoljevu", "Iljušinu" i "Irkutu". "Rosteh" je objasnio da će konstruktorska odelenja za dizajn i njihovi brendovi ostati, te da će se samo promeniti organizacioni oblik pravnih lica, prenose RIA Novosti.

Državna korporacija takođe planira da stvori Jedinstveni centar za inženjering i dizajn OAK-a, koji će objediniti sve vazduhoplovne konstruktorske biroe. Kako je agencija pojasnila, šef "Rosteha", Sergej Čemezov, namerava da predvodi upravni odbor OAK-a radi kontrole transformacije.

U oktobru 2018. godine Vladimir Putin je potpisao ukaz o prenosu 92,31% akcija OAK-a na "Rosteh", a proces se završio u martu 2020. godine. Tokom integracije, korporacije su razvile program za optimizaciju procesa upravljanja i proizvodnje.

"Suhoj" je najveći ruski vazduhoplovni holding koji proizvodi borbene i civilne avione marki "Su" i "Be". Proizvođač aviona "MiG" proizvodi moderne lovačke presretače, multifunkcionalne borbene avione i lake avione opšte namene.