29.03.2021.

13:47

Foto:

Planeta

PENTAGON IMA NOVI PLAN! Veštačka inteligencija uskoro zamenjuje čoveka u vazdušnom boju!

Agencija za napredne istraživačke projekte Ministarstva odbrane SAD (DARPA) namerava da 2023. godine napravi program za upravljanje borbenim avionom koji će posedovati veštačku inteligenciju i biti u stanju da zameni pilota u vazdušnom boju, saopštio je portal "Difens brif".

Prema navodima portala, očekuje se da će ograničena letačka testiranja biti obavljena već ove godine.

U tu svrhu je planirano da se počne sa modifikovanjem četiri mlazna trenažna borbena aviona L-39, za šta je DARPA izdvojila 14,1 milion dolara kompaniji „Kalspan“, piše portal.

Program za razvoj takve veštačke inteligencije nazvan je "Evolucija vazdušne borbe" i u okviru njega su planirane tri faze, "a kraj prve faze se već približava“, naglasio je "Difens brif".

- Sada smo usredsređeni na integraciju algoritama razvijenih za simulaciju borbi u programe za upravljanje avionima dok se pripremamo za prave letove na umanjenom modelu aviona krajem 2021. godine - rekao je predstavnik DARPA, pukovnik Den Dževorsek.

Prema njegovim rečima, očekuje se da bi trenažne vazdušne borbe sa L-39 mogle da startuju krajem 2023. godine ili početkom 2024. godine.

U okviru „Evolucije vazdušne borbe“ već je izvedeno nekoliko uspešnih virtuelnih borbi. Tako je na primer u avgustu prošle godine veštačka inteligencija u F-16 uspela da pobedi u pet borbi „jedan na jedan“ protiv iskusnog pilota lovca.

Inače, avion L-39 „Albatros“ je mlazna letelica razvijena u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Glavna namena joj je bila da se njoj sprovodi obuka budućih pilota, iako je predviđena i za lake jurišne napade.

Što se tiče Rusije, nedavno je saopšteno da niz preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa uveliko radi na primeni veštačke inteligencije u ruskom naoružanju s ciljem da se poveća efikasnost vojske. Prema rečima stručnjaka, nema govora o potpunoj automatizaciji borbenog procesa — glavne odluke i dalje će donositi čovek.