01.04.2021.

13:00

Foto:

Planeta

PENTAGON ISKRIZIRAO, KREMLJ BRUTALNO ODGOVORIO: Premeštamo oružane snage unutar naših granica PO SOPSTVENOM NAHOĐENJU!

Na pitanje ukrajinskog novinara sa čime je povezano prebacivanje ruskih snaga ka ukrajinskim granicama, Peskov je rekao sledeće:

- Ruska Federacija ima pravo da premešta Oružane snage unutar svoje teritorije po sopstvenom nahođenju. To nikoga ne bi trebalo da brine i ni za koga ne predstavlja nikakvu pretnju - istakao je portparol ruskog predsednika.

Prema njegovim rečima, "Rusija preduzima mere koje su neophodne za obezbeđivanje svojih granica".

- Znate da se na obodu ruskih granica primećuje povećana aktivnost Oružanih snaga zemalja NATO-a, drugih udruženja, pojedinih zemalja i tako dalje. Sve to nas obavezuje da budemo u pripravnosti - rekao je on.

Istovremeno, Peskov je dodao da "ruske trupe nikada nisu učestvovale niti učestvuju u oružanim sukobima na teritoriji Ukrajine“.

Informer

- To je isključivo unutrašnji ukrajinski sukob i mi, evropske zemlje i druge zemlje sveta ne bismo hteli da se zbog provokacija ukrajinskih Oružanih snaga građanski rat u Ukrajini ponovo rasplamsa - dodao je portparol.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine.

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.