01.04.2021.

13:33

Foto:

Planeta

SMEJALI SU MU SE KADA JE NEGIRAO GRAVITACIJU! Za ovaj fenomen u Finskoj ni NASA nema objašnjenje!

Godine 1996. ruski naučnik Evgenij Podkletnov spremao se da objavi recenzirani članak u uglednom britanskom časopisu o fizici dokazujući, kako je tvrdio, da gravitacija može biti negirana.

Tada su londonske novine objavile njegove zaključke i skeptici su pohrlili da i sami vide čudnu stenu. Svi su znali da se ne može petljati sa zakonom gravitacije, a to je potvrdio i sam Ajnštajn.

Suočen sa kritikom, Podkletonov je povukao svoj rad ali kontroverza nije nestala, jer su njegovi nalazi počeli da se istražuju u laboratorijama širom sveta. Uključujući i onu u vlasništvu NASA-e.

Kummakivi, kako mu sam naziv na finskom kaže, je čudesna stena. (fin. kummakivi - čudna stena, čudan kamen). Legenda ima jednu priču, a geolozi drugu, onako naučno potkovanu, ali, koja god priča da vam je bliža ili lepša, svi se slažu u jednom, da prelepo i neobično izgleda

Svako ko u ovoj  gustoj šumi naiđe na čudesnu stenu Kummakivi, veoma ga zbuni i iznenadi pogled na nesvakidašnji prizor koji ide dalje od ljudskog razumevanja.

Ovaj gornji ogroman kamen, sa tako malo površine se oslanja na donji, zaobljen kamen, da jednostavno izgleda kao odlično džinovsko balansiranje na jednom prstu.

Još je čudnovatije to što su mnogi pokušavali da ga pomere, ali uzalud. Pretpostavlja se da je postavljen silom glečera tokom ledenog doba, prilikom povlačenja tih masovnih grdosija.

Naučnici i dalje nemaju objašnjenje za ovaj fenomen idealnog balansa.