02.04.2021.

22:15

Foto:

Planeta

UZBUNA U JUŽNOKINESKOM MORU! FILIPINSKA VOJSKA DIGLA AVIONE, ŠOKIRALO IH JE ONO ŠTO SU SNIMILI! Ovo mogu samo Kinezi, Peking ne gubi vreme u strateški važnom području!

Vojni načelnik Kirilito Sobejana potvrdio je da se izgrađene strukture nalaze nedaleko od ostrva koje pripadaju Filipinima unutar ekskluzivne ekonomske zone.

General nije rekao koja je država izgradila objekte niti obim gradnje.

Izgrađene strukture su otkrivene 30. marta tokom jedne od pomorskih avio vojnih patrola iznad Južnokineskog mora, gde je pomno nadgledana aktivnost kineskih brodova za koje se veruje da su pod kontrolom vojske.

- Ove građevine i druge aktivnosti štetne su za mir, stabilnost i sigurnost naših teritorijalnih voda - rekao je general-potpukovnik Sobejana u izjavi.

- Naši napori da uspešno izvršimo svoj mandat da zaštitimo i unapredimo naše nacionalne interese u tom području i dalje su na prvom mestu - dodao je on.

Ostrva i grebeni Spratlisa u Južnokineskom moru su među najspornijim u svetu, a Vijetnam, Kina, Tajvan, Filipini i Malezija grade tamo strukture i veštačka ostrva da svoja teritorijalna potraživanja osiguraju na ovom strateškom plovnom putu.