03.04.2021.

22:49

Foto:

Planeta

Mlad, ogroman i izuzetno spretan! ZVER KOJA PAMETNO IZBEGAVA ZAMKE JE NA SLOBODI i napala je nekoliko puta! (FOTO)

- Kako je rekao načelnik uprave za zaštitu objekata životinjskog sveta Aleksej Surovi, od početka januara 2021. godine tigar posećuje dva sela Hasanskog rejona Primorskog kraja. Većina poseta je zabeležena u selu Zanadvorovka, u kome je u periodu od 11. januara do 29. marta tigar usmrtio više od deset pasa - navodi se u saopštenju.
Ističe se da zver zalazi u sela zbog pasa lutalica koje se skupljaju u tom rejonu zbog kućnog otpada. Nakon što nisu uspeli da oteraju tigra, "Rosprirodnadzor" je izdao dozvolu da se uhvati.

Životinja zasad spretno izbegava zamke koje su stručnjaci postavili i premešta se iz jednog naselja u drugo, što otežava njegovo hvatanje.

- Uprkos tome što je mlada, zver je oprezna i pametna, ali njeno hvatanje je pitanje vremena. Grupa je trenutno dobila pojačanje i nadamo se da će to ubrzati rešavanje konfliktne situacije - istakao je Surovi.

Informer

Amurski tigar

Prema rečima generalnog direktora centra "Amurski tigar" Sergeja Aramileva, tigar se mora uhvatiti kako bi se utvrdili razlozi njegovog ponašanja, a ukoliko sve bude u redu premestiće ga u drugi deo područja.

U februaru je generalni direktor centra "Amurski tigar" Sergej Aramilev saopštio da stručnjaci pokušavaju da oteraju tigra, koji je usmrtio dve domaće životinje u blizini nacionalnog parka "Zemlja leoparda".

Amurski tigar jedan je od najređih predatora na planeti i unesen je u spisak Međunarodne crvene knjige. Prema podacima eksperata od jeseni 2020. godine, u Rusiji ima nešto više od 600 tigrova. Očekuje se, da će sledeća proučavanja amurskog tigra biti tokom zime 2021-2022. godine.