04.04.2021.

20:40

Foto:

Planeta

(VIDEO) NOVI VOJNI PUČ U TURSKOJ?! PENZIONISANI ADMIRALI UDARILI NA ERDOGANA! Prevrat nije uspeo, sledi odmazda!

Admirali su kritikovali predlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montreja, postignutog još 1936. godine, kojim je regulisan brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Mramornim i Crnim morem.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj uporedio je izjavu admirala sa "zviždukanjem uplašene kukavice na groblju", a potpredsednik vladajuće stranke Pravde i razvoja Numan Kurtulus nazvao je potpisnike "zaljubljenicima u staru Tursku koji sebe vide iznad volje nacije", prenosi AP.

- Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sprazuma u Montreju kao deo razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala (koji bi trebalo da premosti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele) dočekana je sa zabrinutošću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreju jer je taj akt značajno mesto u održanju Turske - poručili su penzionisani turski admirali.

Ibrahim Kalin, predstavnik predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, oceino je da izjava pezionisanih admirala evocira period "vojnih udara" i čini da oni izgledaju "smešno i patetično".

(VIDEO) PROVALJENI! EVO KAKO ĆE IZGLEDATI ALBANSKA VOJNA BAZA NA SEVERU KIM! Biće na hiljadu metara, veličine 200 hektara, imaće poligone, osmatračke stanice... SRBIJO, UZBUNA!

U reakciji iz Ministarstva odbrane Turske se kaže da oružane snage ne mogu da se koriste "kao oruđe za pohlepu, ambicije i lične ciljeve onih koji nemaju nikakve dužnosti, niti odgovornost".