06.04.2021.

18:49

Foto:

Planeta

LONDON JE NAJPRE POSALO INSTRUKTORE DA POMOGNU KIJEVU U RATU SA DONBASOM, a sada Džonson i Zelenski optužuju Rusiju da gomila vojsku na granicama Ukrajine!

„Razgovarao sam večeras sa predsednikom Zelenskim u vezi sa našom zabrinutošću zbog destabilizirajuće ruske vojne aktivnosti na granici sa Ukrajinom. Potvrdio sam kontinuiranu podršku Velike Britanije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", navodi se u Džonsonovoj objavi.

Pres služba kabineta Zelenskog takođe je saopštila da su razgovarali o situaciji u Donbasu.

- Šef države obavestio je britanskog šefa vlade o pogoršanju situacije u Donbasu, povećavanju ruskog vojnog kontingenta u blizini rusko-ukrajinske granice i pokušajima Rusije da poremeti sprovođenje Minskih sporazuma - navodi se u saopštenju.

Zelenski je i na Tviteru objavio da je u razgovoru sa Džonsonom rekao je da „postupci Rusije predstavljaju ozbiljan izazov za bezbednost Ukrajine, država-članica NATO-a i cele Evrope" i zahvalio britanskom premijeru „na kontinuiranoj podršci".

MOSKVA UPUTILA ULTIMATUM AMERIMA I ZAPADU - IMATE MESEC DANA DA ODLUČITE! Ako ne prevlada razum svet će se suočiti sa katastrofom!

Podsetimo, delegacija britanskih oružanih snaga obišla je pre nekoliko nedelja područje vojne operacije u Donbasu i upoznala se sa situacijom u regionu, saopštio je u nedelju pres-centar štaba operacije Združenih snaga Ukrajine

- Tokom posete predstavnici inostrane delegacije upoznali su se sa bezbednosnom situacijom na istoku Ukrajine, a takođe su procenili fikasnost obuke pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u okviru operacije ORBITAL - objavio je pres-centar rekao na Fejsbuku. 

Izveštava se da je delegacija posetila Zajednički centar za civilno-vojnu saradnju u Kramatorsku, a takođe se upoznala sa postupkom rada na kontrolnom punktu Majorskoje. 

Ruski poslanik: Pristupanje Ukrajine u Nato samo ŠLAG NA TORTU KIJEVA ZA ESKALACIJU U DONBASU!

Pres centar je podsetio da je britanska vlada 2015. godine odlučila da formira grupu britanskih instruktora za obuku (operacija ORBITAL) i pošalje oficire u Ukrajinu da pruže pomoć u razvoju sposobnosti oružanih snaga. Napominje se da je od marta 2015. godine više od 22,5 hiljada pripadnika oružanih snaga Ukrajine obučeno uz učešće britanskih instruktora.