09.04.2021.

20:11

Foto:

Planeta

SLOVENIJI POTREBNA POMOĆ U ISPITIVANJU VAKCINA! Premijer otputovao u Mađarsku!

Matovič, koji je i ministar finansija, rekao je da je otišao u Budimpeštu "da nađe pomoć" i da je zatražio da se doze vakcine Sputnjik V, koje je primila Slovačka, ispitaju u mađarskim laboratorijama, prenosi AP.

- Došao sam ovde da zatražim pomoć, a Mađarska će pomoći, jer imaju laboratorije koje mogu da ispitaju vakcinu. U Slovačkoj nemamo takvu laboratoriju - rekao je Matović na konferenciji za novinare.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF), koji Sputnjik V plasira u inostranstvo, zatražio je u četvrtak od Slovačke da mu vrati doze Sputnjika V, tvrdeći da je ta zemlja počinila "višestruka kršenja ugovora" i da je izvršila "akt sabotaže" protiv vakcina, navodi agencija.

Mađarska će pomoći Slovačkoj u laboratorijskom ispitivanju vakcine Sputnjik V protiv kovid-19, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon sastanka sa Matovičem danas u Budimpešti, javila je mađarska agencija MTI.

- Slovačka nas je pitala i drago nam je što im možemo pomoći u ispitivanju vakcine - rekao je Sijarto, napominjući da Mađarska ima znanje i kapacitet u svojoj međunarodno akreditovanoj laboratoriji za tu proceduru.

Mađarska je zainteresovana za uspešnu odbranu suseda od pandemije, rekao je mađarski ministar, tvrdeći da je to takođe omogućilo uspeh odbrambenih napora Mađarske.