13.04.2021.

08:56

Foto:

Planeta

CEO SVET JE BIO NA NOGAMA KADA IH JE ZADESILA KATASTROFA, sada je stigla UZNEMIRUJUĆA VEST, ako se ovo dogodi, planeta više nikada neće biti ista!

Dugo se spekulisalo da će vlada doneti ovakvu odluku koja je nekoliko godina odlagana zbog protesta i iz bezbednosnih razloga, a kojoj se ogorčeno protive lokalni ribari i žitelji okolnih mesta.

Ipak, odluka je doneta na sednici vlade koja je konstatovala da je otpuštanje zagađene, radioaktivne vode u Pacifik najbolje rešenje, javio je AP. Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

​Tokijska elektro-kompanija (TEPCO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean najrealističnija i neizbežna opcija.

Stručnjaci kompanije i vlade Japana su saopštili da se iz radioaktivne vode ne može odstraniti jedino tricijum koji, kako je navedeno, u malim količinama nije štetan po životnu okolinu i zdravlje ljudi, ali se nivo svih ostalih radioaktivnih materijala u vodi mogu smanjiti na dozvoljeni nivo.

Neki naučnici su upozorili da nisu poznati dugoročni štetni efekti ispuštanja velikih količina radioaktivne vode u more na živi morski svet. Iz kompanije TEPCO je potvrđeno da kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode iznose 1,37.

Južna Koreja je već izrazila "ozbiljnu zabrinutost kako će ona imati utjecaj na bezbednost ljudi i okolinme", a Kina je objavila kako se radi o vrlo neodgovornom potezu. Nezadovoljstvo je izrazio i Tajvan.