13.04.2021.

15:55

Foto:

Planeta

Kina i Rusija zajedno ODRŽAVAJU BEZBEDNOST SVEMIRA! Peking IZRAZITO protiv naoružavanja univerzuma!

- Kina će 2021. godine nastaviti da unapređuje saradnju sa Rusijom u oblasti kosmonautike u širokom spektru pravaca. Takođe želimo da udružimo snage sa svim zainteresovanim stranama kako bismo održali mir i bezbednost u svemiru - rekao je on.
Prema rečima portparola, "pola veka saradnje Pekinga i Moskve u oblasti astronautike treba smatrati modelom međunarodne saradnje" u toj oblasti.

- Problem očuvanja bezbednosti u svemiru je izazov koji se tiče celog čovečanstva. Nijedna zemlja ne može da zauzima zaseban stav po tim pitanjima - dodao je.

Peking protiv militarizacije svemira

Govoreći o militarizaciji svemira, rekao je da je zvanični Peking kategorički protiv toga.

- Aktivno ćemo se suprotstaviti nastanku trke u naoružanju u svemiru. Zajedno sa Rusijom doprinosimo unapređenju pregovora usmerenih na osiguranje kontrole naoružanja u svemiru uspostavljanjem odgovarajućih pravnih normi - istakao je portparol.

Informer

Optužbe o jačanju špijunskih aktivnosti Rusije i Kine ─ kleveta


Žao Liđijan se osvrnuo i na tvrdnju kanadskih vlasti o navodnom jačanju špijunskih aktivnosti ruskih i kineskih obaveštajnih službi, rekavši da je treba smatrati neosnovanim "praznim brbljanjem", jer Otava nema dokaze.

- Rekao bih da to saopštenje kanadske strane može da se smatra praznim brbljanjem. Imaju li oni dokaze? - odgovorio je on na pitanje novinara na redovnom brifingu.
Prema rečima diplomate, takve zvanične izjave Kanade treba oceniti kao "nedopustivu klevetu".

Direktor kanadske obaveštajne službe Dejvid Vinjo je u ponedeljak izjavio da je nivo aktivnosti stranih obaveštajnih službi na teritoriji Kanade prošle godine dostigao pokazatelje iz perioda Hladnog rata. Kanadska obaveštajna služba smatra da su obaveštajne službe Irana, Kine i Rusije, kao i razne međunarodne terorističke organizacije, navodno bile aktivno uključene u takve aktivnosti.