15.04.2021.

08:41

Foto:

Planeta

Čoveku su rekli da su mu pluća prepuna tumora: Onda se zarazio koronom, a kada su mu nakon oporavka od virusa uradili analize, LEKARI NISU VEROVALI SVOJIM OČIMA

Pacijent (61) u bolnici Rojan Kornvol u Truru u Velikoj Britaniji došao je na kontrolu prošlog leta nakon što mu je dijagnostifikova Hočkinov limfom, redak rak krvi koji svake godine pogađa 2.100 ljudi u Velikoj Britaniji.

Bolest koja se javlja kada bela krvna zrnca izmaknu kontroli i prošire se na limfne čvorove, obično se leči hemoterapijom, a oko 90 odsto pacijenata i dalje je živo pet godina nakon toga.

Nekoliko dana nakon što su mu rekli da su mu pluća prepuna tumora i pre početka lečenja, muškarac je primljen u bolnicu jer je razvio teški oblik korone. Nakon potpunog oporavka od kovida, ponovno je pregledan i otkriveno je da je i rak gotovo u potpunosti nestao.

Iznenadna remisija kod Hočkinovog limfoma je moguća, ali je izuzetno retka. U svetu je zabeleženo samo nekoliko desetina sličnih slučajeva.

Ovaj slučaj je opisan u časopisu "British Journal of Hematology".

Informer

Remisija ovog raka je moguća, ali je veoma retka

Doktorka Sara Čaloner iz bolnice Rojal Kornvol rekla je da doktori smatraju da je kovid-19 pokrenuo antitumorski imunološki odgovor.

Ona je dodala da je medicinski tim verovao da su T-ćelije, koje se bore protiv infekcija u telu, takođe mogle da napadaju ćelije raka i dovedu do remisije.

Međutim, drugi kliničari upozoravaju da se ne donose prerano zaključci o uzroku oporavka. 

Martin Ledvick, portparol organizacije "Cancer Research UK" kaže: 'U ovoj je fazi prerano izvlačiti bilo kakve zaključke iz tih slučajeva - sasvim je moguće da je reč o slučajnosti. Svako ko se podvrgava lečenju raka, trebalo bi i dalje da se pridržava saveta svojih lekara, kao i da se zaštiti  od zaraze kovidom-19,'

Izveštaj u italijanskom medicinskom časopisu "Acta Biomedica", objavljen prošle godine, opisao je sličan slučaj u bolnici Kremona u Italiji.