16.04.2021.

20:32

Foto:

Planeta

Barjak, gajde, konjica... sve u sekundu isplanirano! OVAKO ĆE IZGLEDATI SAHRANA PRINCA FILIPA!

U 14:53 lend rover će stići na Zapadno stepenište Kapele Svetog Ðorđa, a dočekaće ga počasna garda i orkestar Puščanog puka, koji će odsvirati državnu himnu.

Pripadnici Domaće konjice biće postrojeni uz Zapadne stepenice i gajdaška sekcija Kraljevske mornarice će na gajdama svirati pomorski zov poznat kao "Smiraj" dok će se kovčeg nositi uz stepenice kapele.

Kovčeg, umotan u vojvodin barjak, sa vencem i vojvodinom pomorskom kapom i mačem na vrhu, dočekaće starešina Vindzora, zajedno sa kenterberijskim nadbiskupom, da bi održao službu.

Informer

U kapeli samo članovi porodice i sekretar

U kapelu će ući samo članovi kraljevske porodice i vojvodin privatni sekretar, a ostatak procesije ostaće napolju.

U 15:00 biće održan minut ćutanja širom zemlje, u znak sećanja na vojvodu.

Unutar kapele, ceremonija sahrane će započeti kad kovčeg bude prenet do Hora i postavljen na platformu koju zovu katafalk.

Vojvodina obeležja - medalje i odlikovanja koje je dobio od Velike Britanije i zemalja Komonvelta - njegova palica Feldmaršala, krila Kraljevskih vazduhoplovnih snaga i obeležja iz Danske i Grčke - biće izloženi na jastucima na oltaru kapele Svetog Ðorđa.

Informer

Kraljica će sedeti sama

Posle službe, vojvoda će biti sahranjen u kraljevsku grobnicu.

Ograničenja zbog korona virusa u Engleskoj dozvoljavaju da samo 30 ljudi, fizički distanciranih, sme da posećuje sahrane.

Od prisutnih se očekuje da nose maske, u skladu sa savetima vlade.

Među 30 prisutnih biće kraljica koja će sedeti sama, prestolonaslednik princ Čarls sa suprugom Kamilom i još troje kraljičine dece kao i osmoro unučadi sa supružnicima.

Prisustvovaće i deca kraljičine pokojne sestre princeze Margaret i troje rođaka princa Filipa iz Nemačke.