25.04.2021.

08:40

Foto:

Planeta

PREMIJERKA ŠKOTSKE UPOZORILA DŽONSONA: Ne koristite Trampovu taktiku, referendum za NEZAVISNOST se mora održati!

U tekstu Obzervera, pre izbora za škotski parlament 6. maja, u kojem će većinu verovatno činiti pristalice nezavisnosti, ona je navela da Škoti moraju da budu slobodni da odlučuju o svojoj budućnosti, a ne da im demokratsku volju blokira vlada u Vestminsteru, prenosi Gardijan.

Zasad Džonson i njegovi ministri odbacuju ideju o novom referendumu, ističući da je glasanje 2014. o nezavisnosti otklonilo dilemu za jednu generaciju.

Međutim, Škotska nacionalna partija smatra da su Bregzit i pandemija iz korena promenile kontekst i usmerili Škotsku ka samostalnosti.

Informer

Boris Džonson

- Ako posle ovih izbora bude većine u parlamentu koja je za referendum o nezavisnosti, onda Škotska mora da dobije šansu da oporavak od pandemije uzme u svoje ruke - napisala je Nikola Stardžon.

Ona je dodala da bi pokušaj britanske vlade da blokira referendum bio neodrživ.

- Kada bi pokušali da pokrenu pravni postupak, kao što je nagovešteno, to bi značilo da traže od suda da prekroji rezultate slobodnih i demokratskih izbora. To ne bi izgledalo dobro ni za jednog premijera. Štaviše, nije uspelo Trampu i ne bi uspelo Džonsonu. Budućnost Škotske mora, i biće, odluka naroda Škotske - dodala je škotksa premijerka.

Škotski konzervativci i laburisti se protive novom referendumu, ali se veruje da vladajuća SNP, Zeleni i stranka Alba bi mogli da skupe većinu da se sprovede novi referendum.