29.04.2021.

10:53

Foto:

Planeta

Neverovatno otkriće u misterioznoj pećini koju su povezivali sa smakom sveta: Arheolozi pronašli čudnu konstrukciju /FOTO/

Stena je locirana u blizini vulkana koji je eruptirao pre oko 1.100 godina, u vreme kada su Vikinzi naseljavali Island.

Kamena konstrukcija u pećini napravljena je u obliku broda, a osim nje, arheolozi su našli i nekolicinu trgovačkih dobara sa Bliskog istoka.

Kevin Braun, jedan od istraživača na projektu izjavio je da smatra da je ova čudna stena nastala nakon erupcije vulkana, koja je tadašnjim stanovnicima sigurno bila zastrašujuće iskustvo.

Informer

Otkriće u pećini na Islandu


- Čim se lava stišala, ušli su unutra i napravili ovaj kameni brod, u koji su stavili i razna trgovačka dobra, a sve da bi, kako se veruje, odobrovoljili vrhovnog boga Ragnaroka da im više ne šalje pošasti kao što je erupcija vulkana i kako bi sprečili nešto za šta su verovali da je smak sveta - naveli su istraživači.


Čak i nakon što je hrišćanstvo postalo dominantno na Islandu, ljudi su ovu pećinu povezivali sa smakom sveta, a u istorijskim zapisima označena je kao mesto "na kojem će Satana izaći na sudnji dan".


Inače, pećina Surtšelir je najduža pećina nastala od lave na Islandu i duga je 1,6 kilometara. Ime je dobila po Surturu, divu iz nordijske mitologije koji je imao plamteći mač.