01.05.2021.

21:39

Foto:

Planeta

Marin Le Pen opravdala Ruse: NISU ONI PRVI POČELI! Pre mnogo godina EU je povukla OVAJ potez!

- Pre mnogo godina EU je uvela sankcije protiv ruskih poslanika, uključujući predsednika Državne dume Rusije Vjačeslava Volodina, što nije uobičajen događaj. Stoga se teško čuditi tome što je Rusija u recipročnom maniru odlučila da rukovodioci EU više ne mogu ulaziti na njenu teritoriju. Nije Rusija započela uvođenje personalnih sankcija, nego Evropska unija - izjavila je Le Pen, komentarišući nedavne sankcije Moskve protiv predstavnika evropskih institucija. Prema njenom mišljenju, "to je ozbiljna greška".

- Najbolje sredstvo za izlazak iz sukoba je vođenje dijaloga, a najvažnije je da se omogući sastanak narodnih predstavnika. Zabrana ulaska u EU, koja je uvedena protiv ruskih poslanika i predsednika Državne dume, očigledno je bio gest diplomatske solidarnosti, ali je upravo diplomatija jedan od ključeva za rešavanje problema - konstatovala je francuska političarka.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Rusija zabranjuje ulazak u zemlju za osam državljana zemalja Evropske unije i predstavnika njenih zvaničnih struktura kao odgovor na sankcije. Na ruski „crni spisak“ uvršteni su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova.

Ruska strana ističe da je ta mera preduzeta kao odgovor na postupke protiv šest ruskih državljana, kojima je zabranjen ulazak na teritoriju EU.