02.05.2021.

09:22

Foto:

Planeta

NOĆNA MORA VAŠINGTONA SE OSTVARUJE! Kineske rakete NOVI TALAS mogu da zatrpaju ceo američki kontinent, precizne na udaljenosti VEĆOJ od 10.000 kilometara! /VIDEO/

Kineska najnovija podmornica na nuklearni pogon naoružana je najmoćnijom balističkom raketom sposobnom da pogodi američko kopno, tvrde vojni izvori i analitičari.

Podmornica naoružana balističkim raketa tipa 094A predstavljena je prošlog petka u čast proslave 72. godišnjice mornarice Kineske narodne armije. Ona sada može da da ispaljuje JL-3 ili "Julang" (Veliki talas) SLBM dometa preko 10.000 km, rekao je izvor blizak mornarici.

- Tip 094A je nadograđena verzija tipa 094 koja je prevazišla jedan od ključnih problema, buku,  poboljšanjem hidrokinetičkih i turbulentnih sistema, omogućavajući mu da nosi snažnije projektile JL-3 - rekao je izvor, koji je zahtevao anonimnost zbog osetljivost teme.

Pre nadogradnje, podmornica je bila naoružana inferiornim JL-2 koji je mogao da pogodi samo severoistok Sjedinjenih Država, ali sada je u stanju da pokrije čitav američki kontinent.

JL-3 može da nosi iste višestruke bojeve glave, uključujući nuklearne, kao i JL-2, dodao je izvor ne navodeći više detalja.