08.05.2021.

16:35

Foto:

Planeta

UZDRŽITE SE OD ESKALACIJE! Moskva oštro osudila napad na civile u Jerusalimu!

- Moskva sa dubokom zabrinutošću gleda na takav razvoj događaja. Odlučno osuđujemo napade na civile. Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo kakvih koraka koji prete eskalacijom nasilja - navodi se u saopštenju.

Takođe se ističe da Moskva potvrđuje svoj principijelan i dosledan stav koji se ogleda u relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, prema kojima eksproprijacija zemlje i imovine na njoj, kao i izgradnja izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, ukučujući istočni Jerusalim, nemaju pravnu snagu.

- Takve akcije predstavljaju kršenje međunarodnog prava i sprečavaju postizanje mirnog rešavanja situacije na osnovu stvaranja dve države, Palestine i Izraela u granicama od 1967. godine, koje koegzistiraju u miru i bezbednosti - ističe se u saopštenju MIP Rusije.

U sinoćnjim sukobima izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu povređena su najmanje 205 Palestinaca i 17 policajaca, preneli su mediji.

Najviše povređenih bilo je kod džamije Al Aksa gde su Palestinci gađali kamenicama i pirotehničkim sredstvima izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima i suzavcem.

Sukobi kod jerusalimske džamije Al Aksa posledica su višednevnih tenzija i jučerašnje pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je ranije agencija AP.