13.05.2021.

08:16

Foto:

Planeta

HITNO! IZRAEL POKREĆE KOPNENU INVAZIJU NA GAZU?! Danas dan odluke, vojska rasporedila trupe na granicu, pešadija, oklopne i padobranske jedinice čekaju naređenje!

Ti planovi potom bi trebalo da se predstave izraelskom političkom rukovodstvu na razmatranje, javlja "Tajms of Izrael".

Odbrambene snage Izraela poslednjih dana rasporedile su dodatne kopnene trupe na granicu - iz sastava padobranske brigade, pešadijske brigade Golani i 7. oklopne brigade - uoči potencijalnog upada, ali još uvek nije doneta odluka da se nastavi sa takvom akcijom. Sukob Gaze i Izraela eskalirao je pre nekoliko dana. Ispaljeno je stotine raketa sa obe strane. Istovremeno u pojedinim izraelskim gradovima u toku su sukobi između arapskih i jevrejskih grupa. 

Na obe strane u sukobima izraelske vojske i Palestinaca ima poginulih, ranjenih i pričinjena je velika materijalna šteta. Od početka najnovije ofanzive, Ministarstvo zdravlja Gaze prijavilo je 53 žrtve, uključujući 14 dece i preko 300 povređenih. Saopšteno je da je do sada u napadima ubijeno šest Izraelaca.

Hamas je i rano jutros lansirao rakete na Tel Aviv prema Jerusalimu, a Izrael je obećao da će nastaviti da gađa islamističke frakcije u Gazi uprkos predviđanju američkog predsednika Džoa Bajdena da bi se njihov sukob uskoro mogao završiti.

Nije bilo neposrednih informacija o žrtvama raketnog napada zbog kojih su se oglasile sirene sve do severnog Nahalala, 100 kilometara od Gaze, zbog kojih je hiljade Izraelaca moralo u skloništa, prenosi Rojters.

Izrael je lansirao rakete na severni grad Gaze jutros. Prema TV kanalu Al-Džazira, vazdušni napadi su izvršeni na četvrt Šeik Radvan, a tela dve osobe pronađena su ispod ruševina srušene kuće. Najmanje 67 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedeljka kada je situacija eskalirala, objavilo je ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, potvrdili su izraelski zdravstveni zvaničnici.