15.05.2021.

20:07

Foto:

Planeta

BAJDEN RAZGOVARAO SA PALESTINSKIM PREDSEDNIKOM ABASOM! Pozvao i Netanijahua zbog bombardovanja Gaze!

Današnji razgovor između Bajdena i Abasa prvi je između njih dvojice otkako je američki predsednik stupio na dužnost u januaru.

Detalji razgovora još nisu poznati, administracija Bajdena radi na postizanju mira između Palestine i Izraela, a predsednik je danas takođe kontaktirao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Poziv je usledio nakon što su izraelske odbrambene snage bombardovale zgradu u kojoj su se nalazile međunarodne medijske kancelarije za Asošijejted pres i Al Džaziru.

Bajden je razgovarao sa Netanijahuom i izrazio zabrinutost zbog civilnih žrtava, a izraelski premijer je rekao da Izrael "čini sve kako ne bi naštetio" ljudima koji nisu umešani u njihov sukob sa Hamasom.

U izveštaju o pozivu iz kancelarije Netanijahua navodi se da je premijer uverio Bajdena da su "neumešani" evakuisani iz kule Gaze pre nego što je uništena i zahvalio je predsedniku na "podršci".

Bajden je ranije ove nedelje stao uz Izrael, rekavši da američki saveznik ima "pravo da se brani" i da se nada da će se nasilje koje je nastavljeno "što pre završiti".