19.05.2021.

16:53

Foto:

Planeta

IZRAEL LASERIMA UNIŠTAVA PALESTINSKE RAKETE! Ovo je GVOZDENI SNOP koji za 5 SEKUNDI otklanja pretnje iz vazduha! /VIDEO/

Kao što je informer.rs već pisao, sistem PVO Gvozdena kupola ima relativno širok opseg pokrivenosti, od 4 do 70 km. Ako izraelske protivavionske baterije promaše raketu, postavlja se pitanje koje oružje Izrael može da koristi u dometu manjem od 4 km. Pretpostavlja se da je u pitanju Gvozdeni snop.

Gvozdeni snop je izraelski sistem PVO koji deluje na principu "usmerene visoke energije" ali je javnosti poznatiji kao laser.

Domet je minimalan, do 7 km, što odgovara uslovu ukoliko su palestinske rakete uspele da probiju Gvozdenu kupolu.

Od sredine prošle godine, Gvozdeni snop je deo naoružanja izraelskih odbrambenih snaga (ID).

Sistem je predstavljen kao peti član celokupne izraelske odbrane, uključujući sisteme PVO: Strela 2, Strela 3, Davidova praćka i Gvozdena kupola.

Prema dostupnim informacijama, Gvozdeni snop može da obara rakete, dronove, artiljerijske i minobacačke granate, što će reći da može oboriti sve na kratkom dometu.

Izraelci kažu da Gvozdeni snop koristi visokoenergetski laserski zrak. Ova vrsta sistema PVO ima znatno manje troškova od tradicionalnih, može se koristiti vrlo često i može da uništi neprijateljsku municiju i rakete u roku od 4-5 sekundi.