21.05.2021.

08:27

Foto:

Planeta

ZAHUKTAVA SE HLADNI RAT ZA ARKTIK, SVET STRAHUJE OD INCIDENTA! Rusi dovlače naoružanje, Amerikanci dopremili bombardere, a još jedna svetska sila poručuje: Računajte i na nas!

Njegov sadržaj gotovo u potpunosti zasenio je sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na margini susreta.

Arktičko veće ima osam stalnih članica: SAD, Kanadu, Island, Finsku, Norvešku, Švedsku, Dansku i Rusiju, a Kina se u međuvremenu proglasila "susednom zemljom Arktika" i želi da bude članica tog tela, koje nije sklono da podrži pekinšku političku ofanzivu.

U Rejkjaviku je Rusija preuzela dvogodišnje predsedavanje Većem, najavljujući "jačanje napora u kolektivnom pristupu upravljanju razvoja regiona" koji je strateški važan ne samo zbog rudnog bogatstva koje se krije u podmorju, nego i zbog mogućeg razvoja plovnih puteva koji bi smanjili pritisak na Suecki kanal.

Kontrola Arktika donosi presudnu prednost u mogućem sukobu, što je podstaklo rusku politiku militarizacije regiona. Tako je baza Nagurskoje, smeštena u arhipelagu Franje Josipa, u doba Hladnog rata bila primarno komunikacijska tačka. Sada je to važna vojna lokacija u kojoj su "načičkani projektili i radari, a produžena pista može da primi sve vrste letelica, uključujući i strateške bombardere koji mogu da nose nuklearno oružje", piše AP.

Pol Stronski i Grejs Kir iz Karnegi fondacije za međunarodni mir navode da Bajden ne želi sukob na Arktiku, ali je rasporedio američke bombardere B-1 u Norveškoj kao odgovor na ruske aktivnosti.

Informer

Entoni Blinken i Sergej Lavrov

Militarizacija regiona

"Veliki sigurnosni incident između Rusije i Zapada na Arktiku i dalje je manje verovatan nego drugde u Evropi, ali prelivanje na Arktik sigurno je moguće s obzirom na naizgled beskonačnu silaznu spiralu u odnosima između Rusije i Zapada", zaključuju.

"Nema dileme za svakoga već duže vreme da je ovo naša teritorija, naša zemlja", poručio je u ponedeljak Lavrov, optuživši Norvešku da militarizuje region. Blinken je ruske aktivnosti na Arktiku opisao kao "nezakonito polaganje prava na more" i pozvao Moskvu da odustane od militarizacije regiona.

Portal Aksios objavio da Vašington namerava da povuće sankcije i tako omogući dovršetak Severnog toka 2, što će osim Moskvke, usrećiti i Berlin.