23.05.2021.

10:32

Foto:

Planeta

POTERA ZA BELGIJSKIM RAMBOM! Desetar naoružan do zuba dezertirao sa namerom da ubije glavnog virusologa, sada ga cela zemlja traži! /FOTO/VIDEO/

"Antilokdaun Rambo", kako su ga nazvali svetski mediji, prethodno se zarekao da će se boriti "do smrti" protiv ljudi koji su u Belgiji uveli stroge mere za suzbijanje koronavirusa.

Veruje se da se trenutno krije u nacionalnom parku "Hoge Kempen" u blizini granice sa Holandijom, a za njim traga više od 400 belgijskih vojnika, kao i pripadnici holandskih i nemačkih specijalnih jedinica.

Desničarski stavovi

Neposredno pre nego što je dezertirao, Konings je svojoj porodici rekao da "ne može više da živi u društvu u kojem su političari i virusolozi oteli ljudima sve što vredi", te da se "neće predati živ i bez otpora".

Mediji navode da je imao nameru da likvidira Marka van Ransta, šefa belgijskog kriznog štaba zaduženog za borbu protiv epidemije, kojeg je prethodno pratio i čiju je kuću motrio. Van Ransta zbog toga sada čuva belgijska policija na tajnoj lokaciji.

Informer

Jurgen Konings

Budući da ipak nije uspeo da ubije poznatog virusologa, veteran ratova u bivšoj Jugoslaviji, Libanu, Iraku i Avganistanu, ukrao je naoružanje iz kasarne i pobegao u nacionalni park "Hoge Kempen", koji se prostire na 12.000 hektara.

Vojska ga traži specijalnim termalnim kamerama, ali mediji navode da je Konings izuzetno iskusan vojnik, da je obučen da preživljava u ekstremnim uslovima i da predstavlja veliku pretnju po bezbednost.

Vojska je, navodno, u noći između srede i četvrtka pronašla Koningsov automobil i u njemu četiri raketna bacača. Vozilo je bilo minirano, a pojedini mediji javljaju da su tom prilikom specijalci i Jurgen razmenili vatru, ali da odbegli veteran nije uhvaćen.

Belgijski vojni zvaničnici saopštili su da je desetar Jurgen Konings odranije poznat po ekstremno desničarskim stavovima, da se protivio uvedenim merama i vakcinaciji. Uprkos tome, njegovi nadređeni su odlučili da ga ostave u aktivnoj službi, "jer nikoga nije fizički ugrozio". 

Brižan otac

S druge strane, Koningsova devojka Gvendi (46) rekla je medijima da njen dečko nije "antilokdaun Rambo" i da prvi put čuje za njegove ekstremističke stavove.

- To nije moj Jurgen. On nije radikalni desničar i nikog ne bi ubio zbog protivepidemijskih mera. Jurgen je brižan otac dvoje dece. Samo želim da se moj snažni, slatki medvedić vrati kući - rekla je Gvendi.

Belgijski premijer krivi vojsku


Belgijski premijer Aleksandar de Kro pobesneo je kad je čuo da je vojska znala za ekstremističke stavove Jurgena Koningsa, ali da ga ipak nije izbacila iz službe.

- Pravo pitanje je, naravno, kako je ovako nešto moguće?! Kako je moguće da čovek koji je i ranije pretio drugima ostane u vojsci, da ima pristup naoružanju i da može da ga iznese iz kasarne?! To je neprihvatljivo - rekao je De Kro belgijskim novinarima.