26.05.2021.

17:44

Foto:

Planeta

ZA RAZLIKU OD ONIH U AMERICI, IZBORI U SIRIJI NEĆE BITI NI SLOBODNI, NITI POŠTENI! E, ovo je ono kad se ničeg ne stidiš - STRAŠNO!

Petorica ministara spoljnih poslova „žele da jasno stave do znanja da predsednički izbori u Siriji 26. maja neće biti ni slobodni ni pošteni", saopštili su američki državni sekretar Entoni Blinken, Žan Iv Le Drian iz Francuske, Haiko Mas iz Nemačke, Luiđi Di Majo iz Italije i Dominik Rab iz Velike Britanije u zajedničkoj izjavi.

Naglašavajući da „Asadov režim" održava izbore „izvan okvira opisanog u Rezoluciji 2254 Saveta bezbednosti UN-a", oni su se priklonili „glasovima svih Sirijaca, uključujući organizacije civilnog društva i sirijske opozicije, koji su osudili izborni proces kao nelegitiman ".

Na izborima, zakazanim za 26. maj, učestvuju aktuelni predsednik Bašar Asad, Abdulah Salum Abdullah iz Socijalističke unionističke partije, kao i Mahmud Ahmad Marei, koji je ranije bio generalni sekretar Nacionalnog fronta za oslobođenje Sirije, pobunjeničke frakcije.

SI ĐINPING SE SMILOVAO! Kina spremna da produži grejs period Crnoj Gori!

U ovom trenutku, sirijska „opozicija" koncentrisana je u provinciji Idlib pod turskom zaštitom. Severoistočna Sirija je pod kontrolom kurdskih milicija koje podržavaju SAD, a koje su uz pomoć Vašingtona osnovale paralelnu vladu.

- Da bi izbori bili verodostojni, svim Sirijcima treba omogućiti da učestvuju, uključujući interno raseljene Sirijce, izbeglice i članove dijaspore, u sigurnom i neutralnom okruženju - saopštili su Blinken i njegovi saveznici.

Međutim, kako su raseljeni i Sirijci u dijsapori istakli, SAD i njihovi saveznici, koji su zatvorili sirijske ambasade i konzulate na svojoj teritoriji sprečili su ih da glasaju, kao predstavnike „Asadovog režima".

AMERI PRIZNALI, RUSKI LOVAC JE UBICA NA NEBU: Naše rakete mu NE MOGU NIŠTA! /VIDEO/

Sirija je pozvala posmatrače iz Rusije, Kine, Indije, Brazila, Južne Afrike, Venecuele, Kube, Nikaragve, Bolivije, Ekvadora i Jermenije.

Rusija je takođe pojačala svoje snage raspoređene u Siriji od 2015. godine, na zahtev Damaska, u borbi protiv "Islamske države" i drugih terorističkih grupa, strateškim bombarderima TU-22M.

S druge strane, Vašington, London, Pariz, Berlin i Rim podržavaju sirijsku „opoziciju" - uključujući islamističke militante povezane sa Al-Kaidom - od izbijanja rata 2011. godine.