26.05.2021.

22:21

Foto:

Planeta

Predsednik Poljske bez dlake na jeziku o Rusiji: TO JE NENORMALNA DRŽAVA - ZEMLJA AGRESOR!

- Rusija je nenormalna država, to je država-agresor - rekao je on. Duda je takođe naveo da će na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i u okviru OEBS-a podići pitanje odnosa sa Moskvom.

Predsednik Poljske je više puta imao oštre izjave na račun Rusije. Nije se uzdržao od antiruske retorike i tokom govora povodom Dana ustavnosti države početkom maja, kada je Rusiju nazvao "neprijateljem slobode".

Predsednik Rusije Vladimir Putin je zapadnim političarima ukazivao da su rusku pretnju - izmislili oni koji žele da se bogate na račun svoje uloge prvolinijskih boraca sa Rusijom i da na osnivu toga dobijaju bonuse i preference - izjavio je.


Odnosi Moskve sa Kijevom i Zapadom pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika, i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje više puta su optuživale Rusiju da se meša u unutrašnje poslove Ukrajine.

Moskva je odbacila sve optužbe, rekavši da Rusija nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu, a da je pitanje Krima konačno zatvoreno.