27.05.2021.

10:54

Foto:

Planeta

O OVOM INCIDENTU SE DUGO ĆUTALO! Britanski razarač odbio da napusti ruske vode, a onda je usledila velika akcija VAZDUŠNO-KOSMIČKIH SNAGA!

U decembru prošle godine, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin samo je saopštio da je britanski brod prolazio kroz teritorijalne vode Rusije u području rta Hersones.

O kakvom incidentu je reč?

Prema rečima Kulišova, pogranična služba FSB, mornarica i vazdušno-kosmičke snage zajedno su proterali britanski razarač D35 Dregon iz teritorijalnih voda Rusije u rejonu Krima u oktobru 2020. godine.

- Uprkos upozorenju o nedopustivosti ulaska u teritorijalne vode Rusije, razarač URO D35 'Dregon' britanske mornarice 13. oktobra 2020. godine prešao je državnu granicu Ruske Federacije u području rta Hersones u akvatoriji Crnog mora, koristeći pravo mirnog prolaska - objasnio je on.

Na zahtev da odmah napusti teritorijalne vode Rusije, kapetan razarača odgovorio je da je signal loš, rekao je Kulišov.

Informer

- Zahvaljujući zajedničkoj akciji ruske ratne mornarice i Vazdušno-kosmičkih snaga, britanski razarač je proteran u neutralne vode - istakao je šef pogranične službe FSB.

Takođe je kazao da ruski graničari pomno prate „neprijateljske“ akcije zapadnih partnera u blizini ruskih granica, koje su usmerene pre svega na demonstraciju vojne sile u cilju obuzdavanja navodne „agresivne politike Rusije u regionu“.  

Kako je rekao, spremni su na različite scenarije razvoja situacije, uključujući da upozore i spreče provokacije na moru.

Rusija može brzo da poveća broj brodova ako zatreba

Istovremeno, Kulišov je izjavio da pogranična služba FSB ima dovoljno brodova u Crnom i Azovskom moru, kao i da će se, u slučaju novih pretnji, njihov broj brzo povećati.

Prema njegovim rečima, Ukrajina koristi aktivne antiruske akcije i eskalaciju napetosti u regionu kao izgovor za dobijanje finansijske i vojne pomoći SAD i EU za reformu pomorske vojne i pogranične infrastrukture.

Skrenuo je pažnju na to da je Rusija upoznata sa isporukama manjih brodova iz Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajinu, kao i sa ugovorima koji predviđaju da Francuska, Velika Britanija i druge zemlje NATO-a grade nove brodove za ukrajinsku stranu.

On je dodao da Rusija jača kopnenu granicu sa Ukrajinom kao odgovor na neprijateljske akcije Kijeva.