27.05.2021.

12:55

Foto:

Planeta

PRODAVCI SMRTI! Amerika opet na prvom mestu - u izvozu oružja!

U aprilu ove godine, Međunarodni institut za istraživanje mira u Stokholmu objavio je godišnju analizu p globalnoj prodaji oružja, a pobednik je, kao i uvek, bila Amerika.

Između 2016. i 2020. godine Amerika je činila 37% ukupne međunarodne isporuke oružja, gotovo dvostruko više od njenog najbližeg rivala, Rusije, i više od šest puta od Kine.

Nažalost, ovo nije iznenadilo analitičare trgovine oružjem.

Amerikanci drže prvo mesto u prodaji naoružanja 28 godina u poslednjih 30 godina, objavljujući masovne prodajne brojeve bez obzira na to koja je stranka imala vlast u Beloj kući ili Kongresu.

Ovo je, naravno, definicija dobrih vesti za dobavljače oružja kao što su "Boeing", "Raitheon" i "Lockheed Martin", čak i ako su to loše vesti za sve ostale, posebno onih koji pate od upotrebe oružja u mestima poput Saudijske Arabije, Egipta, Izraela, Filipina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nedavno bombardovanje i uništavanje Gaze od strane izraelske vojske, koju finansiraju i snabdevaju Amerikanci, samo je poslednji primer razoranja kojoj je doprineo američki transfer oružja.