27.05.2021.

14:03

Foto:

Planeta

KUD ĆEŠ SAD, MILO?! Očajnički plan Đukanovića PROPAO, Skupština Crne Gore PONOVO izglasala tužilačke zakone!

Zakon je podržao 41 poslanik. Poslanci opozicije nisu prisustvovali sednici.

Ovo zasedanje na predlog poslanika Marka Milačića počelo je minutom ćutanja povodom 17 godina od ubistva urednika dnevnog lista Dan Duška Jovanovića.

Podsećamo da su poslanici Skupštine Crne Gore usvojili 12. maja izmene i dopune Zakona o Državnom tužilaštvu. Đukanović je odbio da potpiše taj akt i vratio ga Skupštini na ponovno odlučivanje. On je ocenio da da je ovim zakonom ugrožen ustavno pravni sistem Crne Gore.

Informer

Aleksa Bečić

Predsednik Skupštine Aleksa Bečić je kazao da će današnja sednica Skupštine na kojoj će se ponovo glasati o tužilačkim zakonima trajati svega par minuta i gde će ponovo 41 poslanik izglasati izmene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu, nakon čega će predsednik države, saglasno Ustavu, biti dužan da ih potpiše, “oni će stupiti na snagu, stvoriti pretpostavke za stvaranje uslova za odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

Ključna promena koju su partije vladajuće koalicije unele u postojeći Zakon o Državnom tužilaštvu je, promena sastava Tužilačkog saveta koji bira Specijalnog tužioca i ostale tužioce.

U novom predlogu Vlade je promenjena struktura Tužilačkog saveta koji bi trebalo da ima 11 članova, po pet iz redova tužilačke organizacije i “uglednih pravnika” koje bi birala Skupština i jedan predstavnik Ministarstva pravde.