01.06.2021.

12:17

Foto: YoutubePrintscreen/ Corridor

Planeta

UN SAKRILE POD TEPIH, ALI ISPLIVALI SU ŠOK DETALJI PRVOG NAPADA MAŠINE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM NA ČOVEKA! Turski dron bez prethodne komande raspalio po vojnicima! Horor se dogodio u Libiji...

Prošle godine dogodio se incident u Libiji dok su se borbe vodile na nekoliko frontova između provladinih libijskih snaga i armije Libijske nacionalne armije predvođene generalom Kalifom Haftarom.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, incident je izazvao dron "Kargu-2" turske proizvodnje.

Ovbaj dron se osim za nadgledanje koristi i kao dron samoubica. Upravo je ovu "samoubilačku" ulogu odigrao u incidentu kada je bez ikakve prethodne komande napao Haftarove vojnike .

Kako prenose neki mediji, vojnci su pokušali da se povuku i spreče napad.

Kako se navodi u izveštaju Ujedinjenih nacija, prethodno dron nije bio pod ljudskom kontrolom jer za tim nije bilo potrebe, dron se nalazio u takozvanom "visokoefikasnom autonomnom režimu" koristeći veštačku inteligenciju.

- Smrtonosni autonomni oružani sistemi su programirani da napadnu mete ne koristeći vezu između operatera i oružanog sistema - objašnjava se u izveštaju ekspertske grupe Bezbednosnog saveta Ujedinjenih nacija za Libiju. 

Ovaj prošlogodišnji incident je prvi takav vrste u modernoj ljudskoj istoriji u kojem je mašina samostalno, bez prethodnog odobrenja, izvela napad na ljude.