09.06.2021.

19:46

Foto:

Planeta

MI SMO SPREMNI DA USPOSTAVIMO NORMALAN RAD AMBASADA, ALI... Rusija ne isključuje mogućnost POGORŠANJA ODNOSA sa Amerikom!

- Rizici su ozbiljni i upravljanje krizama u našim odnosima ostaje na dnevnom redu - precizirao je diplomata.

Kako je dodao, ozbiljno dostignuće samita predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena može biti formiranje okvira za budući rad na kontroli naoružanja.

Takođe je podsetio da još ima vremena do samita i da će rusko Ministarstvo spoljnih poslova nastaviti da u tom periodu maksimalno sarađuje sa Amerikancima kako bi se povećale šanse za pozitivan ishod samita i kako bi se stvorila optimalna platforma za dogovor lidera o konotroli naoružanja i, „možda, drugim pitanjima“.

Moskva je, ističe Rjabkov, spremna da već dan nakon samita predsednika SAD i Rusije u Ženevi uspostavi normalan rad ambasada, ako takvu želju pokažu i Sjedinjene Američke Države.

Informer

Sergej Rjbakov

- Više puta smo predlagali i prethodnoj i sadašnjoj američkoj administraciji da napravi nešto korisno u toj oblasti. Ako se i ne obnovi u potpunosti rad tako da ljudi mogu putovati jedni kod drugih, održavati događaje, onda bar ne smanjivati te sićušne mogućnosti koje još ostaju u toj sferi. Zasad nema odgovora, ali postoji razumevanje da je neophodno početi od toga - istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, Rusija i Sjedinjene Američke Države formirale su impresivnu tematsku agendu, a za Moskvu je važno da čuju njen stav.

- Govoreći o novoj bezbednosnoj jednačini, mi uključujemo u nju i nove tehnološke faktore... Formirana je impresivna tematska agenda sa SAD, mi ćemo raditi na tome. Za nas je važno da nas čuju, jer i sa tim postoje određeni problemi - precizirao je Rjabkov.

Samit Putina i Bajdena planiran je za 16. jun u Ženevi.