10.06.2021.

10:28

Foto: Reuters

Planeta

SUHOJI SU KRENULI, RUSIJA NEMA ŠTA DA ČEKA - KALINJINGRAD JE NA METI! Moskva počela dopremanje lovaca, ojačava i obalski bedem prema NATO, ruski bodež u srcu Evrope u nikad većoj opasnosti

Ruska Baltička flota dobija lovce suhoje Su-30SM iz dodatne proizvodne serije koji će ojačati vazduhoplovstvo u Kalinjingradskoj oblasti, prenosi Izvestija.

Baltička flota je već opremljena jednom eskadrilom Su-30. Deo je 4. gardijskog jurišnog vazduhoplovnog puka sa sedištem u Kalinjingradu, centru istoimene ruske oblasti koju na Zapadu nazivaju "ruskim bodežom u srce Evrope"

"Takođe se razrađuje pitanje dodatnog razmeštanja u regionu obalskih raketnih sistema „Bastion“ i „Bal“. O njima još nema konačne odluke. Suhoji Su-30SM mogu da se bore na nebu, a ako je potrebno, pogađaju i morske i kopnene ciljeve", podseća Izvestija.

Ovakve akcije Rusije posledica su sve veće koncentracije NATO snaga u blizini granica Ruske Federacije, kao i dodatnog raspoređivanja lovaca F-35 u blizini ruskih granica, javalju ruski mediji koji prate vojna pitanja.

"Jačanje zapadnog vojnog okruga proglašeno je prioritetom u kontekstu NATO-ove aktivacije i vežbi velikog obima u blizini ruskih granica, kao i dolaska novih lovaca, uključujući F-35, u službu evropskih zemalja. Pored isporuke dodatne serije Su-30SM, sada se čeka odluka o raspoređivanju raketnih sistema".

Informer

Ruska vojska

Krajem maja ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da vojna pretnja nastavlja da raste u zapadnom strateškom pravcu. Prema njegovim rečima, zemlje NATO-a predvođene Sjedinjenim Državama povećavaju intenzitet letova strateške avijacije, prisustvo ratnih brodova sa krstarećim raketama i povećavaju broj njihovih vežbi.

Početkom juna na Baltiku je započela velika vežba Baltops-2021. U njima učestvuje oko 4.000 vojnika iz 16 zemalja NATO-a, 60 brodova i brodova, kao i 40 aviona.