10.06.2021.

14:22

Foto:

Planeta

Oglasilo se ministarstvo odbrane Bugarske: MIG-29 BIO TEHNIČKI ISPRAVAN! Pronađen biološki materijal, crna kutija KRIJE ODGOVORE!

- Lovac je bio održavan i do početka leta je bio tehnički ispravan - izjavio je Panajotov. On je rekao da bugarski MiG-29 održava proizvođač, odnosno ruska kompanija "MiG" i da ugovor ističe u proleće 2022. godine.

Prema njegovim rečima, Bugarska je poslednji put dugo čekala da proizvođač potpiše obnavljanje polise osiguranja, ali takvi problemi se ne odnose na kvalitet remonta.


- Nije lako raditi sa kompanijom ‘MiG’, ali u njihov kvalitet rada ne sumnjam - izjavio je Panajotov. Ministar je opovrgao i mogućnost neispravnosti raketa kojima je lovac bio naoružan.

- Može se desiti da ne radi neki mehanizam, ali to se događa i sa novom tehnikom. Ali tvrdnja da se MiG-29 srušio zbog tehničke neispravnosti nije istinita - izjavio je Panajotov. On je dodao da su osnovni problemi bugarskog ratnog vazduhoplovstva u održavanju aviona i helikoptera, a razlog je nedovoljno detaljno napisani uslovi ugovora. Prema rečima Panajotova, to se isto dogodilo i sa održavanjem čehoslovačkih aviona za obuku L-39.

- Njihovo održavanje je u praksi prekinuto, jer kompanija-izvršilac ugovora ne ispunjava svoje obaveze. Trenutno se sudimo sa njima. Avioni se moraju koristiti, ali ih ne koristimo, jer ne lete - izjavio je Panajotov.

Spasilačke ekipe pronašle biološki materijal 


Načelnik bugarske odbrane Emil Eftimov je naveo da su tokom spasilačke operacije u Crnom moru pronađeni delovi lovca i biološki materijal.

- Nažalost, moram da potvrdim da je među pronađenim delovima otkriven biološki materijal koji je poslat na DNK analizu - izjavio je Eftimov na pres konferenciji. Spasilačke ekipe trenutno traže crnu kutiju, što će pomoći da se otkrije uzrok incidenta i omogući nastavak letova Ratnog vazduhoplovstva.

Informer

Komandant bugarske mornarice Kiril Mihajlov dodao je da minolovci i korvete nastavljaju sa potragom. U operaciju su uključene i privatne kompanije koje su želele da pomognu mornarici.

- Svi znaju da je morska sredina veoma agresivna i nije poželjno da se crna kutija dugo nalazi u vodi. Što je brže pronađemo, to su veće šanse da se otkrije razlog incidenta - izjavio je Mihajlov.
Podsetimo, bugarski Mig-29 srušio 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe "Šabla 2021".