10.06.2021.

16:15

Foto:

Planeta

EU OPET SOLI PAMETU RUSIMA! Tvrde da je proglašenje struktura Navaljnog za EKSTREMISTIČKE pokušaj vlasti da UGUŠI OPOZICIJU!

- Jučerašnja odluka suda u Moskvi da proglasi organizacije Navaljnog 'ekstremističkim' predstavlja najozbiljniji pokušaj ruske vlade do danas da uguši nezavisnu političku opoziciju, antikorupcijske istrage, kao i da eliminiše uticaj mreža Navaljnog uoči septembarskih izbora za Državnu dumu Rusije i nakon njih - navedeno je u saopštenju EU.

Ta odluka će imati ozbiljne posledice po rusko civilno društvo, opoziciju i stavove kritičara, ocenili su u EU.

- U pitanju je neosnovana odluka koja potvrđuje negativan trend doslednog napada na ljudska prava i slobode sadržane u Ustavu Rusije - navodi se u dokumentu.

Informer

Aleksej Navaljni

S tim u vezi, Evropska unija je pozvala ruske vlasti da u potpunosti poštuju svoje obaveze, uključujući i one preuzete u Savetu Evropske unije i OEBS-u.

Podsetimo, Moskovski gradski sud ispunio je zahtev Moskovskog tužilaštva da se neprofitne organizacije „Fond za borbu protiv korupcije“,„Fond za zaštitu prava građana“ i „Štabovi Navaljnog“ proglase za ekstremističke organizacije. FBK i FZPG su likvidirani, a trećoj organizaciji je zabranjen rad.

Rusija je izjave Zapada o situaciji u vezi sa Navaljnim više puta nazivala mešanjem u njene unutrašnje stvari.