14.06.2021.

13:39

Foto: AP/Photo

Planeta

NATO DANAS PROŠIRAVA OBAVEZE O KOLEKTIVNOJ ODGOVORNOSTI! Sve članice da budu spremne da odgovore I NA NAPADE U SVEMIRU!

Član 5. osnivačkog ugovora NATO-a kaže da će se napad na bilo kojeg od 30 saveznika smatrati napadom na sve njih. Do sada se to primenjivalo samo na tradicionalnije vojne napade na kopnu, moru ili u vazduhu, a od nedavno i u sajber prostoru, prenosi agencija AP.

- Na ovom samitu ćemo jasno reći da, naravno, svaki napad na svemirske kapacitete, poput satelita i slično, ili napadi iz svemira, mogu aktivirati član 5 - rekao je Stoltenberg, nekoliko sati uoči predsedavanja samitom sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom i njegovim kolegama.

Oko Zemlje kruži gotovo 2.000 satelita, a sa više od polovine upravljaju članice NATO-a, pokrivajući gotovo sve - od mobilnih telefona i bankarskih usluga do vremenskih prognoza.

Vojni komandanti se oslanjaju na neke od njih za navigaciju, komunikaciju i razmenu obaveštajnih podataka.

Informer

Jens Stoltenberg

U decembru 2019. godine, lideri NATO-a proglasili su svemir petim domenom operacija Alijanse, nakon kopna, mora, vazduha i sajber prostora.

Mnoge zemlje članice zabrinute su zbog, kako kažu, sve agresivnijeg ponašanja Kine i Rusije u svemiru, navodi AP.

Oko 80 zemalja ima satelite, a na tom polju se pojavljuje i sve više privatnih kompanija. Osamdesetih godina prošlog veka, samo je deo NATO-ovih komunikacija bio putem satelita, a danas je to najmanje 40 odsto.

Klauzula o kolektivnoj odbrani NATO-a aktivirana je samo jednom, kada su se članice okupile iza SAD nakon napada 11. septembra 2001. godine.