19.06.2021.

08:16

Foto: Reuters

Planeta

TAJANSTVENI RUSKI BROD KOD OBALA KINE DIGAO UZBUNU U AMERICI! Kada su shvatili šta Putinova grdosija nosi, Amerikanci pobesneli - Peking ne krije da sada igra na kartu Moskve!

Ispostavilo se da je misteriozni brod ruski ledolomac koji je, pošto je savladao gusti led Severnog ledenog okeana, u Kinu doneo prirodni gas iz gasovoda Jamal. 

Šta je izazvalo tako burnu američku reakciju? Stvar je u tome što je Kina nekada kupovala prirodni gas od Sjedinjenih Država i to po neverovatno visokim cenama. U međuvremenu se Rusija pokazala sposobnom da pređe Severni ledeni okean i isporučuje gas po mnogo povoljnijim uslovima.

Tako je Kina u oktobru 2018. smanjila uvoz nafte i tečnog prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država na nulu, govore podaci Glavne uprave carina Kine. Istovremeno, isporuka ruske nafte dostigla je maksimum.

Pored toga, iz SAD govori zavist. Ruski ledolomci u potpunosti ispunjavaju svoju misiju i probijaju se čak kroz gusti arktički led. Štaviše, Moskva ima na raspolaganju oko 40 takvih brodova. Sjedinjene Države poseduju samo jedan, a još dva su zakupile od Norveške.

Sjedinjene Države nikada neće moći da uspostave kontrolu nad Arktikom sa takvim snagama i svesne su da je Rusije skoro zauzela severni region planete.

Treći razlog besa Vašingtona je poboljšanje odnosa Rusije i Kine. Dve države sve više sarađuju u industrijskoj i svemirskoj sferi, u trgovini i drugim oblastima.

Tagovi: