25.06.2021.

10:29

Foto: TwitterPrintscreen/France24

Planeta

AMERI, ŠTA STE RADILI 20 GODINA U AVGANISTANU?! Talibani BRZINOM SVETLOSTI osvajaju provincije, spremaju smenu "ROBOVSKE VLADE" i povratak ISLAMSKIH ZAKONA! /VIDEO/

Talibani su i pre povlačenja Amerikanaca predvideli šta će se desiti sa Avganistanom.

Komandant Talibana Mulah Misbah izjavio je da je pobeda bila neminovna i da je sada kucnuo čas da se obračunaju sa avganistanskim snagama nazivajući ih "robovskom administracijom".

- Pobeđujemo avganistanske snage, i ako prihvate islamsku vladu, mi nemamo problema sa njima - rekao je Misbah.

Desetine okruga pale su pod vlast Talibana od 1. maja, kada su američke i NATO trupe započele svoj konačni odlazak iz Avganistana.

Da stvar bude još gora, avganistanske snage često s kompletnim naoružanjem prelaze na stranu Talibana i pridružuju im se u osvajanju provincija.

Poslednjih dana Talibani su zauzeli nekoliko okruga u tri severne provincije - Kunduz, Baghlan i Balkh. Pojavile su se informacije i da je okrug Doši u provinciji Baghlan pao u ruke Talibana, što islamistima, ako je to tačno, omogućava kontrolu nad jednim putem koji povezuje pet severnih provincija sa glavnim gradom Kabulom.

Cilj Talibana je svrgavanje demokratske vlade i uspostavljanje islamskih zakona u zemlji.

Ujedinjene nacije zabrinute

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Avganistan Debora Lajons upozorila je danas da su talibanski pobunjenici zauzeli preko 50 od 370 okruga u zemlji od maja i da pojačani sukob znači povećanu nesigurnost za mnoge druge zemlje, bliske i daleke.

- Ti zauzeti okruzi okružuju glavne gradove provincija, što sugeriše da će pokušati da zauzmu te gradove nakon što se strane snage potpuno povuku - rekla je Lajonsova na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Posle 20 godina SAD su počele povlačenje svojih preostalih 2.500 vojnika u Avganistanu i imaju za cilj da potpuno napuste zemlju do 11. septembra.


Oko 7.000 preostalih snaga, uglavnom iz zemalja NATO zajedno sa Australijom, Novim Zelandom i Gruzijom takođe planira da napusti Avganistan do 11. septembra.

- Svi glavni trendovi - politika, bezbednost, mirovni proces, ekonomija, humanitarna vanredna situacija i naravno kovid - svi ovi trendovi su negativni ili stagniraju - rekla je Lajonsova 15-članom Savetu bezbednosti UN.

- Mogućnost da klizimo ka strašnim scenarijima je neporeciva - istakla je ona.