23.06.2021.

19:03

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

Zaharova: VAŠINGTON DA OZBILJNO SHVATI NAŠE REČI... E, sada treba nagađati da li Amerika odustaje od dogovora dvojice lidera u Ženevi!

Kako je objasnila, izjava portparolke Bele kuće je iznenađujuća u kontekstu pregovora u Ženevi, nakon kojih su i ruska i američka strana saopštile da nameravaju da započnu konsultacije o sajber-bezbednosti.

Prema rečima Zaharove, sada treba nagađati da li SAD odustaju od sporazuma - koji su postignuti na najvišem nivou - izjavila je ona.

- Stiče se utisak da, uprkos primetnom pragmatizmu u profilnim bilateralnim kontaktima, SAD ipak pokušavaju da zadrže pravo na sajber-napad na osnovu lažnih i ničim ne potkrepljenih optužbi za izvršavanje sajber-napada, koji se tako često iznose protiv Rusije - dodala je ona.

Ukoliko Vašington izvede sajber-napad bez upozorenja, onda to neće biti odgovor, nego neobjavljeni, izdajnički napad koji će izvesti prvi, konstatovala je Zaharova.

- Želeli bismo da u Vašingtonu shvate ove reči ozbiljno - poručila je ona.

Informer

Marija Zaharova


Istovremeno je podsetila da su uoči sastanka u Ženevi SAD dale do znanja da je tema međunarodne informacione bezbednosti za njih dobila strateški karakter. Kako su saopštavali, korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija u zlonamerne svrhe direktno utiče na održavanje globalnog mira i bezbednosti.

Rusija se nada profesionalnom razgovoru sa SAD

- U tom kontekstu računamo da će ipak prevladati svest o potrebi direktnog, profesionalnog i odgovornog razgovora sa Rusijom. Očekujemo odgovarajuće korake od strane Vašingtona u cilju razvoja dogovora naših lidera - zaključila je ona.

Ranije je predstavnica Bele kuće Džen Psaki izjavila da Amerika neće upozoravati Rusiju na sajber napade.

Podsetimo, SAD su objavile spisak 16 "neprihvatljivih" sektora za sajber-napad kako Rusije, tako i SAD. Na spisku su se našli hemijski, komunikacioni sektor, kritična proizvodnja, vojno-industrijski kompleks, hitne službe, energetski sektor, sektor finansijskih usluga, proizvodnja prehrambenih proizvoda i poljoprivreda.

Prvi susret lidera Amerike i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina, odigrao se u Ženevi 16. juna. Razgovori su trajali četiri i po sata, a posle samita ruski lider je rekao da se sa američkim kolegom dogovorio da počnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Dodao je i da obe strane shvataju da imaju odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.