28.06.2021.

13:31

Foto:

Planeta

MERKELOVA UBEĐENA DA RAZGOVORI EU SA RUSIJOM MOGU BITI KORISNI NA VIŠE STRANA! Tišina nikako nije pogodna za rešavanje problema!

- Pod tim mislim da je bolje da ne samo razgovaramo međusobno, već i da se ruskom predsedniku suprotstavimo sa ovim stvarima i da kažemo da na takvoj osnovi plodna saradnja ne može da se održi - izjavila je Merkel u obraćanju nemačkim i francuskim poslanicima, a prenosi agencija Rojters.

Lideri Evropske unije odbacili su u petak francusko-nemački predlog za održavanje samita sa Rusijom, nakon što su Poljska i baltičke zemlje poručile da bi takav samit poslao pogrešnu poruku Moskvi, u uslovima kada se pogoršavaju odnosi Istoka i Zapada.

- Odnos Rusije i Evropske unije trenutno nije dobar, ali čak i tokom ''Hladnog rata'' ljudi su razgovarali jedni sa drugima, tako da mislim da tišina nije pogodna za rešavanje problema - izjavila je Merkel.

Informer

Dodala je, međutim, da su lideri EU identifikovali pitanja koja žele da razreše sa Rusijom i zadužili zvaničnike da pogledaju formate i uslove pod kojima bi se moglo razgovarati sa Moskvom.

- To znači da smo napravili korak napred, ali još uvek nismo postigli svoj cilj - napominje Merkel.

Pored zabrinutosti EU zbog ruskog uticaja u Belorusiji i Ukrajini, Merkelova je razoružanje i budućnost Sirije i Libije navela kao pitanja o kojima bi blok mogao razgovarati sa ruskim predsednikom, kao i o tome da li se na tim poljima "može doći do zajedničkih rezultata".