28.06.2021.

22:18

Foto:

Planeta

MERKEL SE OKOMILA NA BRITANCE Ništa je ne zanima, udarena zabrana!

Nemačka će pokušati da zabrani britanskim putnicima ulazak u Evropsku uniju, bez obzira da li su primili vakcinu protiv covid-19, prenosi današnji London The Times.

„Očigledno smo zabrinuti zbog varijante delta“, rekla je nemačka kancelarka novinarima tokom prošlonedeljnog samita Saveta EU. Problem je širi jer je Portugal takođe nametnuo nova pravila karantina nevakcinisanim britanskim putnicima, stavljajući Ujedinjeno Kraljevstvo u istu rizičnu kategoriju kao Južna Afrika, Brazil, Indija i Nepal.

Svi posetioci iz Britanije u Portugal moraju biti stavljeni u karantin 14 dana „kod kuće ili na mesto koje su odredile zdravstvene vlasti“, osim ako ne mogu da pruže dokaze da su u potpunosti vakcinisani najmanje dve nedelje unapred.

Ne odnosi se na decu mlađu od 12 godina

Ovo se ne odnosi na decu mlađu od 12 godina. Ta mera će trajati sigurno do 11. jula. Vlada u Lisabonu ostavila je otvorena vrata, navodeći da se odluka „može revidirati u bilo kom trenutku, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije“.

London se nadao da bi se Portugal, iz straha od gubitka britanskih turista, ali i istorijski dobrih odnosa, mogao prikloniti britanskoj strani. Problem je što se i ova zemlja bori sa novim sojem virusa, pa joj u tom pogledu nije potreban britanski doprinos.

U portugalskoj prestonici skoro polovina novih slučajeva zaraze povezana je sa delta varijantom. Šta će reći Portugal? Nemačka kancelarka Angela Merkel želi da Veliku Britaniju proglasi "zabrinjavajućom zemljom" jer je delta varijanta virusa široko rasprostranjena u zemlji, prenosi dnevnik.

O planovima će razgovarati visoki evropski i nacionalni zvaničnici o integrisanom političkom odgovoru EU na Krizni komitet, a Grčka, Španija, Kipar, Malta i Portugalija će se usprotiviti pokušaju, navodi The Times.

Izvor iz britanske vlade rekao je da je kancelarka Merkel izgledala „sve izolovanije“, dodajući: „Mnoge zemlje će misliti da je to njihova odluka, a ne ona o kojoj se odlučuje u Berlinu“.