30.06.2021.

10:40

Foto: YoutubePrintscreen

Planeta

OVO MENJA PRAVILA IGRE, IZRAELCI NAPRAVILI "KOMPLET 300"! Vojnike čini potpuno nevidljivima ne samo za neprijatelja, već i... /VIDEO/

Nova kamuflažna oprema izraelske vojske "Kit 300" (Komplet 300) čini vojnike nevidljivima, kako za ljudsko oko, tako i za termičke detektore.

Dizajn su predstavili izraelsko Ministarstvo odbrane i "Polaris Solutions", izraelska kompanija koja proizvodi opremu za preživljavanje.

"Komplet 300" je napravljen od termičkog vizuelnog materijala za prikrivanje i težak je samo 0,5 kilograma što ga čini super prenosivim. Dvostrani je, svaka strana ima svoju kolorizaciju da bi se uklopila u teren određenog bojnog polja.

Ostale karakteristike ovog moćnog kompleta uključuju da je vodootporan, da može da se koristi kao mali šator, a takođe može da ima funkciju nosila i pokrivača za hipotermiju.

Asaf Pikioto, suosnivač i izvršni direktor kompanije "Polaris Solutions", rekao je da je inspiracija za kamuflažni plašt potekla iz Drugog libanskog rata 2006. godine.

Pikioto je služio u specijalnoj jedinici izraelske vojske i iz prve ruke je video kako je vojnicima potrebna bolja zaštita od termo kamera i opreme za noćno osmatranje.

Nezvanično nekoliko izraelskih jedinica već koristi ovu kamuflažnu opremu u nekim operacijama, ali ove navode ljudi iz "Polaris Solutions" nisu mogli da potvrde.