08.07.2021.

19:47

Foto: Printscreen/Twitter/ RTVE Noticias

Planeta

PANIKA NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE u NATO bazi! Obraćanje predsednika Litvanije i premijera Španije prekinuli RUSKI avioni! /VIDEO/

Španska vlada je saopštila da je neidentifikovani avion izazvao uzbunu i na kratko prekinuo izjave litvanskog predsednika Gitanasa Nausede i španskog premijera Pedra Sančesa, prenosi agencija AP.

Španski mediji izvestili su da je avion ruski, ali se u vladinoj izjavi to ne precizira.

Neimenovani zvaničnik NATO-a je za AP rekao da su španski avioni poleteli - kako bi identifikovali dve letelice koje su ušle u područje Baltičkog mora - izjavio je.

Informer

Ti avioni su, prema njegovim rečima, bila dva ruska borbena aviona Su-24 koja su se kretala severoistočno.

- Ta dva ruska aviona nisu dostavila plan leta, nisu imala uključen transponder leta niti su razgovarala sa kontrolorima avio-saobraćaja - rekao je zvaničnik.

Informer

Gitanas Nausede


Nauseda i Sančes su govorili na koferenciji dok su se dve letelice "jurofajter tajfuns" španskih vazduholovnih snaga nalazile iza njih u bazi u litvanskom gradu Siaulai, kada su bezbednosni zvaničnici iznenada prekinuli lidere jer su posade pohitale u borbene avione, pokazali su snimci uživo sa konferencije za štampu.

- Našu konferenciju za štampu prekinuo je pravi poziv. Vidite, sve funkcioniše sjajno. Mogu da potvrdim da su borbeni avioni poleteli za manje od 15 minuta od prijema alarma - izjavio je Nauseda nakon incidenta.

- Zahvaljujući Pedru (Sančesu), zaista smo videli kako funkcioniše naša vazduhoplovna misija nadzora - dodao je litvanski predsednik.