13.07.2021.

07:00

Foto:

Planeta

SRBIJO, OVO MOŽDA I NIJE TAKO LOŠE! ŽENE ĆE MOĆI DA IMAJU VIŠE MUŽEVA! Muškarci se i nisu nešto pokazali, pa...

Ideja je izazvala živu javnu polemiku.
       
Porodični zakon u Južnoj Africi jedan je od najliberalnijih na svetu. U toj zemlji su legalizovani i homoseksualni odnosi i poligamija - porodica u kojoj jedan muškarac ima nekoliko žena.
       
Pristalice predloga tvrde da se radi o stvarnoj rodnoj ravnopravnosti.
       
Poliandrija će spasiti porodicu za muškarce koji pate od impotencije ili neplodnosti - drugi muškarci će preuzeti odgovornost za zadovoljstvo žene i začeće.
       
Protivnici su uvereni da je to suprotno afričkoj tradiciji i da će potencijalno stvoriti krizu samoidentifikacije kod dece koja neće znati čije će prezime nositi.
       
Otvorilo se i pitanje: da li će supruga morati da plati otkupninu za svoje muškarce.
       
Profesor Kolis Mačokoa specijalista za ovo pitanje naglašava:
       
- Afrička društva nisu spremna za istinsku ravnopravnost. Mi ne znamo šta da radimo sa ženama koje ne možemo da kontrolišemo.
       
Mačoko je istraživao poliandriju u svojoj zemlji rođenja - susednom Zimbabveu.
       
Razgovarao je sa 20 žena i njihovih  45 ko-muževa:
       
- Poliandrija, zato što je odbacuju delovi društva, bila je primorana da pređe u ilegalu. Tajnovitost je slična onoj kod masona. Kad se suoče sa nekim koga ne poznaju ili kome ne veruju, oni čak i poriču da takav brak postoji. Sve iz straha od odmazde i progona - rekao je on.
       
Prema njegovim rečima, žena ima moć da odstrani ko-muža ako veruje da destabilizuje njene druge veze. Neki muškarci su na status ko-muža pristajali iz ljubavi, a neki zbog  neplodnosti - da bi žena mogla da ima decu.
       
Među protivnicima poliandrije je i lider opozicione Afričke demohrišćanske stranke (ACDP), velečasni Kenet Mešoe, koji smatra da bi ona „uništiloadruštvo".
       
- Doći će trenutak kad će neki od muškaraca reći: 'Provodiš najviše vremena sa tim muškarcem, nego sa mnom' - i doći će do sukoba između te dvojice muškaraca - dodao je on.

Lider Islamske partije Al Džamah Ganijef Hendriks je rekao:
       
- Možete da zamislite, kad se rodi dete, da će biti potrebno mnogo više DNK testova da se ustanovi ko je otac."
       
Biznismen i televizijska ličnost Musa Mseleku - koji ima četiri supruge - među onima je koji se najglasnije protive poliandriji.