13.07.2021.

16:02

Foto: YoutubePrintscreen/ BBC News

Planeta

IZDATA NAREDBA DA SE KRENE U BORBU! Konce najvećih protesta na Kubi vuku Amerikanci, predsednik pozvao komuniste: REVOLUCIONARI, NA ULICE!

Kubanci su gnevni zbog loše ekonomske situacije, nestašica hrane i lekova, visokih cena i načina na koji je vlada upravljala epidemiološkom krizom, prenosi Rojters.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel pozvao je pristalice da se suprotstave demonstrantima.

Tokom sinoćnjeg televizijskog obraćanja naciji Dijaz-Kanel optužio je za nemire SAD i sankcije Vašingtona koje u različitim formama traju još od 1962. godine, ocenivši da Amerika vodi politiku "ekonomskog gušenja Kube".

Dijaz-Kanel je demonstrante nazvao američkim plaćenicima koje je Vašington angažovao da destabilizuju Kubu, a svoje pristalice je pozvao da izađu na ulice i stanu u odbranu Kubanske Revolucije.

- Izdata je naredba da se krene u borbu. Revolucionari, na ulice! - poručio je Dijaz-Kanel.

Amerika negira umešanost

Američki državni sekretar Entoni Blinken odbacio je odgovornost Amerike rekavši da bi "bila velika greška da kubanski režim protumači ono što se dešava u desetinama gradova širom ostrva kao rezultat ili projekat svega što su Sjedinjene Države učinile".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da oni koji protestuju "zahtevaju svoju slobodu od autoritarnog režima".

- Sjedinjene Države čvrsto stoje uz narod Kube dok oni ostvaruju svoja univerzalna prava, a mi pozivamo vladu Kube da se uzdrži od nasilja u pokušaju da utiša glasove naroda Kube - rekao je Bajden.