14.07.2021.

11:26

Foto: Pixabay

Planeta

ŠTA SE OVDE DOGODILO?! 1.000 ZARAŽENIH, a svi bili vakcinisani, ili su imali negativan test!

Posetioci su za ulazak na manifestaciju morali da pruže potvrdu o vakcinaciji, da su preboleli kovid, ili negativni test, piše Špigl.

Desetak dana kasnije stižu vesti da se uprkos preduzetim merama opreza gotovo 1.000 posetilaca zarazilo koronavirusom, s tendecijom rasta. Ovu informaciju objavilo je nekoliko holandskih medija poput 'Het Parool' i 'AD'. Reč je o oko 5 odsto od ukupnog broja posetilaca dvodnevnog događaja.

Portparolka holandskog zdravstvenog zavoda Lidija van der Mer izjavila je da bi brojka zaraženih mogla da raste u idućim danima.

- Ipak, verujemo da smo sada na vrhuncu talasa, rekla je.

Prema njenim rečima, organizatori su se pridržavali epidemioloških mera. Prvog dana zarazilo se 448 posetilaca, a drugog dana 516.

Delta varijanta koronavirusa brzo se širi u Holandiji s reprodukcijskim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije, naveo je u izveštaju od utorka Nacionalni institut za javno zdravstvo i zaštitu okoline (RIVM).

Informer

Reprodukcijski broj pokazuje da će se na svakih zaraženih 100 ljudi, zaraziti sledećih 217. RIVM drži da je između 60 i 65 odsto svih zaraženih posledica delta varijante.

Poslednjih dana broj novozaraženih u 24 sata se kretao oko 8.000. Međutim, mala je verovatnoća da će zaraženi imati teži oblik kovida-19, navode u izveštaju. Sedmodnevna incidencija prošle nedelje bila oko 270 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok ih je u Nemačkoj trenutno tek 6,5. Dramatični porast zaraza podstakao je vladu u petak da odustane od ublažavanja nekih mera.

Diskoteke i noćni klubovi se opet zatvaraju, a festivali se više neće održavati jer se čini da su oni glavni izvori zaraza poslednje dve nedelje.