15.07.2021.

10:39

Foto:

Planeta

DA BOMBARDUJEMO HAVANU KAO JUGOSLAVIJU! Gradonačelnik Majamija predlaže Bajdenu da Amerika na Kubi interveniše kao u SRJ 1999!

Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džo Bajden trebalo bi da počne da traži partnere širom sveta kako bi ozakonio vazdušne napade na Havanu. On je uporedio ovu situaciju sa napadom marinaca 2. maja 2011. u Pakistanu kada su ubili Osamu bin Landena, ali i intervenciju na Balkanu kada su bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Suarez smatra da su vazdušni napadi opcija koju Bela kuća ne bi trebalo olako da ignoriše, već da bi trebalo da bude ozbiljna opcija za američko mešanje u unutrašnju politiku Kube.

- Moj predlog je da istražite ovu opciju, ona se ne može tek tako odbaciti - rekao je Suarez.

Kasnije na MSNBC-u, gradonačelnik je dao detaljno objašnjenje svoje izjave, ističući da Bela kuća trenutno razgovara o položaju Sjedinjenih Država i o tome koje mere treba preduzeti u vezi sa onim što se dešava na Kubi.

On je tada ponovio da Amerikanci podržavaju vojne intervencije kao što su to uradili u Jugoslaviji.

- Sjedinjene Države su umešane u razne situacije širom sveta, teško je zamisliti da neće biti američke intervencije sada kada se ovo dešava na samo 144 km od Floride - zaključuje Suarez.

Na Kubi su 11. jula započeli masovni protesti zbog niskog životnog standarda, epidemije kovid 19 i nesposobnosti vlade da reaguje.

Na protestima su se pojavile i političke parole za svrgavanje komunističke vlasti. Predsednik Miguel Diaz Kanel pozvao je "branitelje revolucije" da izađu na ulice na kontraprotest i da zaštite zemlju od vandalizma.