20.07.2021.

09:10

Foto: Printskrin Yotube

Planeta

OVO JE RUSKI "VRIŠTAČ" SUDNJEG DANA, MOSKVA GA DANAS PREDSTAVLJA SVETU! Zaledio je Amerikance, zbog jedne stvari dali su mu jeziv nadimak... /VIDEO/

Amerikaci su odmah avionu dali, blago rečeno neobičan nadimak, "Vrištač" (Screamer), a letelica će biti predstavljena na aeromitingu 20. jula.

Napominje se da zvanično ime borbene letelice ostaje nepoznato, takođe nema pouzdanih podataka o njenoj funkcionalnosti i izgledima za raspoređivanje, ali američka obaveštajna služba već joj je dodelila pomalo jeziv nadimak i to ne bez razloga. Naime, letelica ima specifičnu vrstu usisa vazduha koji se nalazi u nosu letelice i zato proizvodi jeziv zvuk sličan vrisku.

Ruska državna odbrambena korporacija „Rosteh“ objavila je na Jutjubu video u kome promoviše "Vrištača". Na snimku se prvi put mogu videti konture prednjeg dela aviona, a otkriveno je i da će avion proizvoditi kompanija „Suhoj“. Pored toga na videu se mogu videti elementi instrument table i mehanizmi za upravljanje.

Fotografiju aviona je na „Tviter“ postavio kineski vojni i reporter sa nadimkom „Rupprecht_A“.

Pored fotografija pojavio se i video sa ekskluzivnim kadrovima i to na Telegram kanalu „Vojna istorija naoružanja“.

Kako pojašnjava list „Ruska gazeta“ snimak je napravljen u zatvorenom hangaru gde su u toku pripreme aviona za premijeru. Inače, kako ocenjuje list, avion po boji podseća na lovca Su-57, međutim, na avionu se može videti broj 75, što može da ukazuje na to da je avion dobio naziv Su-75.