21.07.2021.

15:03

Foto: mbpi.gov.rs

Planeta

STRAH NA ZAPADU! SAMO DA MOSKVA ŠAH-MAT NE PRODA NEKIM "OPASNIM ZEMLJAMA"! Francuski, britanski, američki mediji digli uzbunu, novi ruski lovca je bolji od F-35...

- Moskva je predstavila stelt lovac sa veštačkom inteligencijom i brzinom od 1.500 milja na sat, koji će predstavljati konkurenciju američkim lovcima F-35 - piše britanski list San.

Na sličan način novi ruski avion opisao je i Frans 24.

- Rusija je u utorak predstavila novi stelt lovac koji je stvoren za konkurenciju američkim F-35 i u stanju je da pogađa šest meta istovremeno - piše francuski medij.

Sa druge strane, autor članka američkog časopisa „Nešenel interest" smatra da je „Šah-mat" napravljen „ne samo da bi zadovoljio potrebe Rusije, već i stranih kupaca oružja kojima su potrebni savremeni jurišni avioni".

- Jedan od temelja ruskog avijacionog programa je njegova sposobnost da izvozi mlazne avione, konkurišući sa Sjedinjenim Američkim Državama. Potencijalni klijenti 'Šah-mata' su Argentina, Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija - navodi se u članku „Nešenal interesta".

Ključ „nevidljivosti" ruskog lovca - rep

Istovremeno, „Forbs" je objavio članak o glavnim performansama ruskog lovca pod naslovom: „Pogledajte ruski lovac 'Šah-mat' izbliza: Njegov rep je ključ njegove 'nevidljivosti'".

Autor je posebnu pažnju posvetio brojnim karakteristikama u konstrukciji koje avion čine „nevidljivim". S tim u vezi, Dejvid Eks piše da ruski novitet ima određenu prednost u odnosu na konkurente i zbog toga što je kompaktan.

(VIDEO) AMERIČKI ADMIRAL PRIZNAO! RUSKI AVIONI PRELEĆU NAŠE BRODOVE NA VISINI OD 30 METARA! Incidenti u Crnom moru nisu naivni, ali Rusi su za sada profesionalni!

Još jedan od naslova koji je osvanuo u američkoj štampi je sledeći:

- Rusija je predstavila novi lovac koji je u stanju da razvija brzinu dva puta veću od brzine zvuka - piše američki časopis „Njuzvik".

U članku se navodi da se čini da je ruski lovac pozvan da konkuriše američkom lovcu F-35 Lajtning II, koji je deo naoružanja od 2015. godine". Autor članka je skrenuo pažnju na dizajn i tehničke karakteristike ruskog aviona koje mu omogućavaju da leti nadzvučnom brzinom i da bude neupadljiv.

Verzija bez pilota

Podsetimo, ruska odbrambena korporacija „Rosteh" i Objedinjena korporacija za izgradnju aviona (OAK) predstavile su u utorak novi laki avion pete generacije „Šah-mat" kompanije „Suhoj".

AMERI PRIZNALI PORAZ, RUSIJA JE PREJAKA! SAD će prihvatiti završetak Severnog toka 2! PRETILI SU, UVODILI SANKCIJE, UCENJIVALI ALI...

Nova letelica proizvodiće se u dve varijante - kao dvosed, ali i kao bespilotna letelica. Kako se navodi, maksimalno borbeno opterećenje novog ruskog lovca sa jednim motorom iznosi 7.400 kilograma.