22.07.2021.

08:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

10 GODINA OD BREJVIKOVOG MASAKRA U OSLU I NA OSTRVU UTOJA! Norveška se u suzama seća 77 nevino ubijenih ljudi, monstrum odslužuje 21-godišnju kaznu zatvora

Taj događaj se smatra najgorim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata. Brejvik je prvo aktivirao automobil bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gde je poginulo osam osoba, da bi se nakon toga odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom letnjem kampu, podseća Rojters.
 

Informer

Premijerka Norveške Erna Solberg odaće počast nevinim žrtvama

Komemorativna ceremonija će biti održana ispred nekadašnje kancelarije premijera u Oslu, koja je od napada ostala prazna ruševina zbog nesaglasnosti oko njene obnovi. Komemorativnoj ceremoniji će prisustvovati premijer Erna Solberg, preživeli i rodbina žrtava.

Informer

Andreas Brejvik na suđenju


Nakon toga će biti održana služba u katedrali u Oslu, na kojoj će govoriti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u vreme napada bio premijer. Na kraju službe, u podne, širom zemlje će pet minuta zvoniti crkvena zvona. Kasnije tokom dana će na ostrvu Utoja biti odata počast žrtvama masakra, a uveče će na ceremonij u Oslu govoriti kralj Harald.

Brejvik (42) služi 21-godišnju kaznu zatvora koja može da bude produžena ako i dalje bude smatran pretnjom za društvo.