29.07.2021.

15:07

Foto: Informer

Planeta

OPŠTI HAOS U TURSKOM ODMARALIŠTU, VETAR NOSI PLAMEN U SMERU NASELJENIH PODRUČJA, EVAKUACIJA TURISTA! Tri osobe poginule, a 10 je blokirano u požaru! /FOTO/VIDEO/

Tri osobe su poginule, a 10 ljudi je blokirano u požaru koji je zahvatio šumu, požar gori drugi dan u Turskoj, rekao je danas ministar poljoprivrede Bekir Pakdemirli.


Vlasti su evakuisale 18 sela u okrugu odmarališta Antalija, dok je još 16 sela evakuisano u susednim provincijama Adana i Mersin, piše Rojters.


Televizijski snimci u Turskoj prenose slike spaljenih stambenih zgrada i ljude kako beže po poljima dok se vatrogasci sa helikopterima bore protiv požara.

Informer


Vatra je došla do centra Manavgata, a gradonačelnik Sukru Sozen rekao je da su plamenovi došli čak do centra grada.

- Vatra se proširila do centra. Raste još više sa vetrom. Nemoguće je da odredimo veličinu štete, ima je i u selima. Nikad nismo videli ovako nešto - rekao je Sozen, preneo je Rojters.

Informer

Mustafa Jigit, zvaničnik grada Manavgata, rekao je da su tri gradske četvrti evakuisane, snimci pokazuju tamne oblake dima i plamenove koji su visoki nekoliko metara. Požar je počeo da se širi iz šume u distriktu Manavgatu, a zbog snažnog vetra, brzo se proširio i zahvatio naseljena područja.

Hospitalizovane su 62 osobe, većinom stanovnici koji su se nagutali dima, kao i tri osobe koje su zadobile opekotine.

Temeljnu istragu i svu potrebnu podršku i pomoć obećao je i turski predsednik Redžep Erdogan.


S obzirom na brzo širenje požara koji bi mogao delimično da se stavi pod kontrolu u večernjim satima, vlasti su evakuisale četiri četvrti u Manavgatu. Uz pomoć helikoptera i kanadera vatrogasne službe pokušavaju da stave požar pod kontrolu.

Informer

Na gašenju požara su, osim vatrogasaca, angažovani i šumski radnici.


"Turisti u Antaliji nisu ugroženi"


Gradonačelnik Antalije Mahitin Boček rekao je da područja na kojima borave turisti nisu ugrožena. Antalija je od Manavgata udaljena 66 km, a Boček je naveo da je požar počeo na četiri različita mesta i da su četiri predgrađa Haberturka evakuisana, ali da nema još izveštaja o povređenima.


- Četiri različita mesta sa kojih je požar krenuo ukazuju na potencijalno podmetanje vatre, ali zasad nemamo potpune informacije o tome - dodao je Boček.

Informer

Informer